HOME INLEIDING OPDRACHT VERWERKING BRONNEN AFSLUITING DOCENT
 

Inleiding

Sinds 2006 is Nederland in het bezit van een historische canon. De bedoeling van de makers met de historische canon is de Nederlanders laten weten in wat voor land ze wonen en wat de geschiedenis van het land is. Hiermee willen de makers de eenheidsgedachte onder de Nederlanders versterken.

Het woord canon heeft verschillende betekenissen. In de Van Dale is de eerste betekenis: 'regel, richtsnoer, maatstaf'. De definitie van de Nederlandse historische canon is: 'Het geheel van belangrijke personen, teksten, kunstwerken, voorwerpen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven.'

De Nederlandse canon bestaat uit vijftig onderwerpen, die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van het land waarin we nu leven. Zo wordt Willem van Oranje in de canon genoemd omdat hij zeer belangrijke rol heeft gespeeld bij het onafhankelijk worden van Nederland.

Het is niet ondenkbaar dat Suriname in de toekomst, net als Nederland, een historische canon gaat invoeren. Het samenstellen van een Surinaamse canon is echter geen eenvoudige taak. Suriname kent namelijk vele bevolkingsgroepen, en die moeten zich allemaal kunnen herkennen in de historische canon. Maar aan de andere kant: juist omdat Suriname zo veel bevolkingsgroepen kent zou het voor de Surinaamse eenheidsgedachte goed zijn wanneer er één Surinaamse geschiedeniscanon komt!

 

Ga naar Opdracht