HOME INLEIDING OPDRACHT VERWERKING BRONNEN AFSLUITING DOCENT
 

Desi Bouterse


Desi Bouterse mag gezien worden als de meest omstreden Surinamer van het moment.
Hij was de leider van de staatsgreep plegers in 1980 en was de hoofdverantwoordelijke van de decembermoorden in 1982. In Nederland is hij vervolgd voor drugshandel, maar omdat Suriname geen uitleveringsverdrag heeft met Suriname hoeft Bouterse zijn straf niet uit te zitten zolang hij in Suriname blijft.

In Suriname zien veel mensen hem wel als een voormalig dictator die verkeerde dingen heeft gedaan, maar er wordt niet openlijk over gesproken.
Desi Bouterse en de decembermoorden zijn in de praktijk verboden onderwerpen in Suriname, omdat hij ook nog aanhangers heeft, vooral in het leger. Veel mensen stoppen dit verleden liever weg en laten hem onbestraft rondlopen dan om de hele gevoelige kwestie weer op te rakelen met het risico dat er nieuwe onrust komt.
Op aandringen van de nabestaanden van de decembermoorden is in november 2007 toch een proces begonnen. Bouterse en 24 handlangers staan terecht voor een goed beveiligde militaire rechtbank vanwege de verdenking van verantwoordelijkheid van en betrokkenheid bij de decembermoorden van 8 december 1982.

links:

Bruikbare biografie van wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Desi_Bouterse

Artikel RTL nieuws:
http://www.rtl.nl/(...)decembermoorden

Artikel en filmpjes van NOVA:
http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=artikelen.details&achtergrond_id=1023

( TIP: klik ook onderaan op het pijltje bij 'meer video' voor verhalen van nabestaanden)