HOME INLEIDING OPDRACHT VERWERKING BRONNEN AFSLUITING DOCENT
 

Bauxiet

Bauxiet is de grondstof voor aluminium. Om het eindproduct aluminium te verkrijgen moet bauxieterts eerst worden verwerkt tot aluinaarde. Uit de aluinaarde wordt vervolgens aluminium gesmolten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was bauxiet Suriname’s belangrijkste exportproduct geworden. De Amerikanen gebruikten vooral de Surinaamse bauxiet bij het maken van de gevechtsvliegtuigen.

In 1946 nam Suriname 60% van de wereldproductie aan bauxiet voor zijn rekening. Daarna nam het Surinaamse aandeel snel af. Niet omdat Suriname minder produceerde, maar omdat andere landen zoals Jamaica, Australië en Guinee steeds meer bauxiet gingen produceren. In 1957 moest Suriname zijn eerste plaats afstaan aan Jamaica.

Bauxiet levert minder op dan aluminium, maar je moet wel het kapitaal en de kennis hebben om aluminiumbedrijven op te kunnen richten. Het is voor Suriname jammer dat ze dat niet hebben. Nu laat Suriname buitenlandse bedrijven de bauxiet uit de grond halen. Hieraan verdient de Surinaamse overheid wel, en er is werkgelegenheid voor Surinamers, maar de opbrengsten zouden hoger zijn wanneer Surinaamse bedrijven zelf de bauxiet tot aluminium zouden maken.